GEZE - RWA, Nagyboldogasszony templom, Drezda
RWA System
GEZE - emergency power central controls E260 N 2/1, Nagyboldogasszony templom, Drezda
RWA System

Barokk és hightech

Építésziroda: IPRO, Drezda

Egy történelmi templom felújításának középpontjában a GEZE a korszerű személy- és épületvédelmi követelmények figyelembe vétele mellett egy, a létesítményhez igazodó, hő- és füstelvezető rendszert épített be. Ez a megelőző tűzvédelem központi eleme.

Az 1945. februári rettenetes bombatámadásban lerombolt templom romjai Németország újraegyesítéséig a háború elleni emlékműként szolgáltak. Az 1994-ben kezdődött újjáépítést 2005. október 30-án ünnepélyes templomavatól rendezvénnyel zárult le.

A Nagyboldogasszony templom újjáépített történelmi épületén, a világos homokkő és a magával ragadó kupola mellett, magas és részben nehezen hozzáférhető részeken, ablakok tűnnek fel. Éppen ez jelenti egy modern hő- és füstelvezető berendezés beépítésének műszaki kihívásait. Elengedhetetlen, hogy tűz esetén, a füst, a füstgázok és a hő távozhasson annak érdekében, hogy az épületben lévő személyeknek lehetőségük legyen szabályozott módon menekülni a mentési munkálatok akadályozása nélkül. A hő- és füstelvezető rendszerek legalább három összetevőből állnak: egy nyitórendszerből, jelen esetben egy ablaknyitóból, egy szünetmentesáram fejlesztő központból és egy tűzérzékelőből.

Az eredeti megjelenés lehető legélethűbb rekonstruálása érdekében különleges műszaki megoldásokat kellett kifejleszteni. A hő- és füstelvezető berendezések normál esetben 24 V feszültséggel működnek. A magas ablakoknál lévő meghajtások csak nagyon hosszú kábeleken keresztül láthatók el feszültséggel. Követelmény volt azonban a nagyon csekély vezeték keresztmetszet alkalmazása, hogy a belső falakon csak minimális méretű hornyokat kelljen marni. Ez a feltételrendszer speciális megoldást tett szükségessé. A TÜV-vel egyeztetve, a tervezőiroda, a GEZE jól bevált 230 V feszültséggel működő hő- és füstelvezető motorjait választotta.

A felső részen található ablakokat a GEZE E 206 meghajtásaival szerelték fel. A bukó- és billenő szárnyak mérete ill. a súlya következtében két-két meghajtást kellett felszerelni. A mechanika, amely a meghajtó erőt közvetíti az ablakszárnyakhoz, a FeSa-Fenstertechnik cég speciális gyártmánya, különös hangsúlyt fektet ve az építményhez illeszkedő mechanika-megjelenésre.
Minden hő- és füstelvezető berendezés esetén döntő biztonsági szempont, hogy azoknak az elektromos hálózattól függetlenül kell működniük.A  24 Voltos rendszerek esetén ezt a hő- és füstelvezető berendezések vezérlőközpontjába integrált szünetmentes akkumulátor biztosítja. A Nagyboldogasszony templom újjáépített történelmi épületén 230 Voltos változatot használtunk fel, ezért a speciális kivitelű  GEZE E 260 N 2/1 szünetmentes vezérlőközpontot építettük be. A teljes hő- és füstelvezető rendszer kapcsolódik az épület szükségáram fejlesztő berendezéséhez, amely biztosítja az elektromos hálózattól való függetlenséget.