Zadari sporteréna látképe
GEZE RWA

Kézilabda világbajnokság Horvátországban: A GEZE is indult!

A GEZE hat újonnan megépített sportarénát szerelt fel a legmodernebb épülettechnikával

A 2009. január 16-tól február 1-ig tartott a Horvátországban rendezett férfi kézilabda világbajnokság. Garantáltak a magas színvonalú, izgalmas és gyors tempójú mérkőzések, ha a világ 24 legjobb csapata találkozik egymással. A funkcionalitás, biztonság és megjelenés területén is kimagasló elvárásokat támasztottak a hat új, modern sportaréna megépítése során. A GEZE a bejárati és tűzgátló ajtók ajtócsukók és hő- és füstelvezető berendezések felszerelésével gyűjtötte a pontokat, ami meggyőzték a neves, horvátországi építészeket és az építési fővállalkozót.

Megelőző tűzvédelem – ami elengedhetetlen

A sportarénákban emberek ezrei gyűlnek össze. Jobb bele sem gondolni, milyen az amikor tűz esetén a tájékozódni képtelen emberek pánikba esve, zaklatottan menekülési utat keresnek. Ha az épület már lángokban áll, az útjelző táblákat már másodpercek után nem lehet látni. Tűz esetén nem csupán a tűz és a hőség jelent kockázatot, hanem elsősorban a keletkező füst és a mérgező gázok veszélyesek. A tűzvészek áldozatainak majdnem 90%-a füstmérgezést kap, és az anyagi tűzkár nagy részét is a füst okozza. A füstgáz szétterjedését ezért elsősorban a menekülési és mentési útvonalakon meg kell akadályozni. Ezt a fontos feladatot a zágrábi, a Poreč-i, a Zadar-i, a Varaždin-i, az Osijek-i és a spliti sportpalotákban a GEZE hő- és füstelvezető berendezései (RWA) végzik el. A rendszer a füstöt már a keletkezés során -  intelligens beáramló levegő megoldásokkal - elvezeti. Így ezek a hő- és füstelvezető berendezések a megelőző tűzvédelem elengedhetetlen elemét képezik.

A természetes füstelvezetés működési elve

A természetes hő- és füstelvezetés a termikus felhajtóerőt használja ki – a fal alsó részén friss levegő utánpótló nyílásokkal, a fal felső részén és a mennyezetnél a hő- és füst elvezető nyílásokkal mindketőt pl. ajtókon és ablakokon keresztül, hogy a füstöt meg lehessen kötni egy stabil füstréteg határnál az emberek tartózkodási területe felett. Ezen határ alatt egy füstben szegény, efölött egy fölfelé szálló fekete, mérgező füstgáz réteg található, amely a tűz időtartamának növekedésével egyre sűrűbb lesz. A természetes hő- és füstelvezető berendezések segítségével ez a réteg a termikus felhajtóerő elvének köszönhetően már a tűz keletkezési szakaszában közvetlenül a szabadba vezethető.

GEZE hő- és füstelvezető nyílások – összhangban az architektúrával

A csarnokban és a homlokzaton lévő, legkülönbözőbb alakú kiáramló levegő nyílások elegáns és műszakilag kiforrott, az ablak méretétől és a lökethossztól függően E 250 és E 600-E 660 típusú RWA elektromos csavarorsós és elektromos láncos motorok vannak felszerelve. Gondoskodnak a gyors és biztonságos hő- és füstelszívásról, ill. a füstelvezetésről, és lehetővé teszik a napi szellőztetéshez történő felhasználást is. Az E 260 N32 típusú szünetmentes áramú központ áramszünet esetén biztosítja a 72 órás üzemkész állapotot. A meghajtások vezérlőegységeként ezek képezik az RWA rendszer „agyát”, rögzítik a pl. a füstjelzők, külső tűzjelző központok, vagy csapadék és szélvezérlők jelzéseit, és ennek megfelelően vezérlik a füstelvezető funkciót.

GEZE ajtótechnika – biztonság és kényelem a sportolók és a nézők számára

Az ajtócsukó választékkal és azok egységes formatervezésével bejárati- és tűzgátló ajtók számos megjelenési és műszaki kivitelét valósítottuk meg. Például a kétszárnyú tűz- és füstgátló ajtókat a TS 5000 E-ISM felső ajtócsukóval, beépített, vagyis láthatatlan csukássorrend szabályozással. Ez tűz esetén gondoskodik az ajtószárnyak helyes sorrendben történő és teljes mértékben tömített csukásáról és megakadályozza a tűz átterjedést más tűzszakaszokra. Az ajtó 80° és 130° közötti fokozatmentes rögzítési szöge és az ajtószárnynak a rögzítés ponton való túlnyithatósága biztosítja a kényelmes átjárást és biztonságot a kétoldali fokozatmentes elektromechanikus rögzítőszerkezetnek köszönhetően, amely tűz esetén kioldódik és az ajtó becsukódik.

A sportarénák hő és füstelvezető rendszerekkel való felszerelésével a GEZE ismét bizonyította a komplex épülettechnikai rendszerek teljes körű szolgáltatójaként nyújtott szakismeretét – az első ötlettől a megvalósításon keresztül egészen a rendszeres karbantartásig