GEZE automata nyílóajtó menekülési és mentési útvonal funkcióval
GEZE automata nyílóajtó menekülési és mentési útvonal funkcióval
A Mindeni Johannes Wesling Klinika látképe
A Mindeni Johannes Wesling Klinika látképe

Ajtótechnika a kórházakban

Németországban jelenleg a Johannes Wesling Klinikum a legnagyobb és legújabb kórházépület. A düsseldorfi TMK Architekten iroda építészének, Harald Klösges-nek a tervei alapján egy rendkívül modern, 210 millió Euró építési költségű „zöldövezeti klinika“ épült 46.000 m² hasznos területtel, 3.500 helyiséggel és 864 ággyal. A kórház komplexum összekapcsolja az interdiszciplináris és átfogó kezeléseket, a legmodernebb felszerelést és a betegbarát légkört a maximális gazdaságossággal. A teljes mértékben versenyképes szinten működő korháznak - ahol mindig a betegek, a látogatók és a dolgozók állnak a középpontban - a megteremtésével szembeni követelmények kizárólag kiváló minőségű anyagok és szerkezeti elemek felhasználásával volt teljesíthető. Az üvegből és betonból készült homlokzatszerkezetnek köszönhetően az előcsarnok világos és hívogató légkört teremt, amely folytatódik a klinika belsejében is.

Kényelmes közlekedés és biztonság mindenki számára

A GEZE a legmodernebb ajtó-, ablak- és biztonságtechnikával járult hozzá ahhoz, hogy az új épülettel szembeni magas követelmények teljesüljenek. A nyílóajtók teljesen automatikus nyitása és csukása érdekében a GEZE TSA 160 NT típus szinte hangtalan elektrohidraulikus meghajtásait szereltük be azokon a részeken, ahol gyakori az ágyak és az egyéb szolgáltatásokhoz kapcsolódó eszközök szállítása: a klinika fő közlekedési útvonalait képező betegútvonalakon, a szomszédos műtőkhöz vezető utakon, a baba-mama központban, a fekvőbeteg részlegen, valamint a kertekhez és terekhez vezető kijáratoknál. Az idő szempontjából különösen kritikus helyzetekben az ajtó már azelőtt nyitva áll, mielőtt a sürgésségi orvos az ajtóhoz érne. Maguktól nyílnak és csukódnak – ez különösen akkor előnyös, ha az orvos kezei már fertőtlenítve vannak, vagy az ápoló személyzetnek nincs szabad keze. Az érintési nélküli vezérlés egy felületi érzékelővel történik, mely a könyökkel aktiválható, és az ajtó kinyílik. A biztonságról az érzékelők felügyelete szolgál, mely biztosítja, hogy a mozgásterület szabad legyen, mielőtt az ajtó ismét becsukódik. Nyitási automatikájával a TSA 160 NT nyílóajtó meghajtás a kórházi kápolna kényelmes és akadálymentes megközelítéséről is gondoskodik. A nagy forgalmat is lebonyolítja és a belépést követően a nagyméretű és nehéz ajtókat is csöndesen és biztonságosan becsukja. A TSA 160 NT teljesít minden érvényben lévő biztonsági rendelkezést és DIN 18650 szerinti építőipari mintavizsgálattal és tanúsítvánnyal rendelkezik.

Ennek alternatívájaként az ajtók normál üzemben nyitva is állhatnak. A baba-mama központban, a fekvőbeteg vagy a kórtermi részlegen vagy ott, ahol az ajtók menekülőút-, vagy tűzszakasz határoló ajtóként is szolgálnak, és a menekülőknek ösztönösen mutatniuk kell menekülési utat, értelemszerű és szükséges egy, a tűzjelzővel összekapcsolt rögzítőszerkezettel történő biztosítás. Tűz esetén a rendszer automatikusan oldja a mágneses rögzítést. Az ajtó bezáródik, így a tűz és a füst nem tud szétterjedni. Ezt a klinikán az akadálymentes átjárható egy- és kétszárnyú füst- és tűzgátló ajtóknál a GEZE TS 5000 R-ISM típusú beépített füstérzékelő központtal felszerelt ajtócsukó rendszerekkel valósítottuk meg. Tűz esetén működésbe lép a füstjelző és az ajtó automatikusan becsukódik. Egyéb esetben az ajtó 80° és 130° között fokozatmentesen rögzíthető. A rögzítés pont ekkor tovább nyitható és veszély esetén rendelkezésre áll az ajtószárny lehető legnagyobb nyílása. A beépített csukássorrend szabályozó mindenkor biztosítja, hogy az ajtószárnyak - pl. menekülő emberek - átmenését követően ismét kifogástalanul záródjanak és az ajtók újra be tudják tölteni tűzszakasz határoló funkciójukat.

A TSA 160 NT-F nyílóajtó meghajtások füst és tűz esetén ott is késleltetik az ajtók csukódását, ahol az automatizált, vezető nélküli áruszállító rendszer zavarmentes működését mindaddig fenn kell tartani, míg a robot vezérlésű kocsik el nem hagyták az ajtószárnyak veszélyzónáját.

Az  elengedhetetlen megelőző tűzvédelem

Az épülettechnika rohamos fejlődése magasabb követelményeket támaszt a megelőző tűzvédelemmel szemben is. Mivel a tűzvészek áldozatainak majdnem 90%-a füstmérgezést kap és füst miatt következik be az anyagi tűzkár nagy része is, a füstgáz szétterjedését - különösen a menekülési és mentési útvonalakon - minden eszközzel meg kell akadályozni. A klinika homlokzati részén a füstgáz szétterjedését, a GEZE rendszermegoldása RWA 110E Tandem hő- és füstelvezető berendezés akadályozza meg: a füstöt már keletkezésekor elvezeti. Ez a természetes füstelvezetés a termikus felhajtóerőt használja ki: friss levegő utánpótlás a fal alsó részén, pl. ajtókon és ablakokon keresztül, hő- és füstelvezetés a fal felső részén és a mennyezetnél - így a füstöt meg lehet kötni az emberek tartózkodási területe felett egy stabil füstréteg határral. A tandem kivitelű RWA 110E rendszer homlokzaton lévő hő- és füstelvezető nyílásai - mindkét vertikális ablakprofilnál – elegáns elektromos csavarorsós meghajtással vannak felszerelve. A nagyméretű és nehéz ablakoknál csupán 60 másodperc alatt elérik a maximális nyitásszélességet a hő- és füstelszíváshoz és a füstelvezetéshez. Ez természetesen a napi szellőztetéshez is alkalmazható.

A termikus felhajtóerő következtében optimális füstelvezetés érhető el, ha a homlokzati ajtókból a TSA 160 NT Z Invers nyílóajtó automatikával friss levegő utánpótló nyílást alakíthatunk ki. Ezek fordítottan (inverz módon) működnek, vagyis az ajtókat kifelé nyitják. Füst ill. tűzriasztás esetén kinyílnak az ajtók és mindaddig nyitva is maradnak, míg a riasztást ki nem kapcsolják. Azokon a hagyományos kórházi üzemmódban nem lehet áthaladni. Ez a speciális megoldás egyidejűleg biztosítja az akadálymentességet és a biztonságot: A napi kórházi üzemmódban a klinika kertjei és terei akadálymentesen megközelíthetőek, füst és tűz esetén az ajtók kinyílnak és nyitva is maradnak.

Szabad út a menekülésre

A mentési és menekülési útvonalak csak akkor biztonságosak, ha azok igazodnak a helyi viszonyokhoz, hiszen vészhelyzetben az a legfontosabb, hogy az épületet másodpercek alatt el lehessen hagyni. A menekülőutakon lévő ajtók biztosítására a GEZE TZ 220 N ajtóközpont szolgál. Ez vészjelző gombbal és kulcsos kapcsolóval rendelkezik, mellyel a klinika speciális felhasználási követelményeinek megfelelően egy egyedi megoldást valósítottunk meg. Az ajtóközpont az arra jogosultak részérelehetővé teszi az ajtó használatát, vészhelyzetben pedig szabaddá teszi a menekülési és mentési útvonalakat. A menekülési út szabaddá tétele (az ajtó pánik-nyitása) az egész felületén működő, üthető fedéllel ellátott pánikgombbal történik, amely mindenki által, bármely időpontban, (pánikhelyzetben is) gyorsan és biztonságosan működésbe hozható. A szabotázzsal vagy előriasztással történő manipuláció szinte kizárt. A GEZE biztonsági megoldásainak rendszerjellege és a tartóssággal szembeni igénye a számos nyílóajtó automatika, a tűzvédelmi berendezések és beléptető rendszerek összekapcsolási lehetőségében nyilvánul meg. Ezt a betegek közlekedési útvonalán alkalmaztuk: A TSA 160 NT-F inverz nyílóajtó meghajtásokat a TZ 220 ajtóközpontokkal kapcsoltuk össze. Ezen felül bekötöttünk még egy tűzjelző berendezést is. A baba-mama részen ezt a komplex megoldást egy olyan beléptető rendszerrel egészítettük ki, amely az arra jogosult személyek belépését egy meghatározott időtartamon belül szabályozza és dokumentálja. A teljes kórházkomplexumba 275 darab TSA 160 NT típusú nyílóajtó automatikát, illetve annak különböző változatait építettük be.

The integrated design of the GEZE door closing family seamlessly highlights the uniformity of the hospital architecture. GEZE has fitted almost 400 single and double-leaf tube frame, wood or sheet steel doors, with overhead door closers with catching devices, T-STOP guide rails or a free-swing function, in the administration area, in the reception and diagnosis wings, in the ward and in the auditorium of this teaching hospital, which belongs to the Hanover School of Medicine. A total of 750 door closers from the renowned TS 5000 range were incorporated.

A T-Stopp csúszósín a beépített nyitáshatárolóval a feleslegessé teszi a zavaró és balesetveszélyes ajtóütközőket. Igy többé nem alakul ki az ajtólap és az ütköző közötti becsípődés veszélye, és a botlásveszély is megszűnik. A T-Stopp ezáltal nagyobb biztonságot, szebb megjelenésű tereket és elsősorban higinékusabb környezetet jelent, hiszen az egészségügyi szempontból érzékeny területeken a teljes padlófelületet fel lehet mosni. Miután az ajtót egyszer - pl. reggel - már kinyitották, az úgynevezett „Freeswing“ (szabad átjárás) funkcióval bármilyen erőráfordítás nélkül nyitás és csukás irányban is lehetőség van az ajtón való áthaladásra. Az elektrohidraulikus rögzítőnek köszönhetően az ajtó tűz esetén biztonságosan becsukódik.

Az újonnan épített Mindeni Klinikával minden részében modern kórházközpont jött létre, amely az ajtó-, ablak- és biztonságtechnika területén iránymutató példával szolgál.