GEZE - RWA e SHEV
GEZE RWA e SHEV
GEZE - RWA e SHEV

Az új Zambonini Curtain Walls épület: A cég székhelye a referenciaépülete

Megjelenés, energiahatékonyság és megelőző tűzvédelem a GEZE legmodernebb automata ajtóival és ablaktechnikájával

A Zambonini Curtain Walls, Olaszországban lakó- és irodaépültek vezető homlokzattechnika és fémburkolat forgalmazója megnyitotta új székhelyét Fiorenzuola d‘Arde-ben, Piacenza közelében. A vállalat új épületének tervei egy 181 résztvevőt felvonultató építészeti verseny keretében készültek. A győztes a firenzei ARCHEA iroda munkája lett. Zambonini egyidejűleg volt megbízó és fővállalkozó, és a projektet csupán 12 hónap alatt valósította meg.

Az épület vitorla alakú homlokzatát speciális profilokkal borította, amely csökkenti az épületbe jutó napsugárzást, és ezáltal a meleg évszakban a légkondicionálásra fordított energiát. A téli hónapokban azonban az épület exponált elhelyezkedése optimálisan kihasználja a napsugárzást, ezáltal fűtési költséget takarít meg. A GEZE legmodernebb ajtórendszerei és ablaktechnikája is hozzájárul az épület energiahatékonyságához és biztonságához. Ezen felül harmonikusan illeszkednek az épületek megjelenésébe.

Az épület bejáratát a keskeny GEZE TSA 360 NT-BO automata, lineáris tolóajtó rendszerrel szereltük fel teliüveg szárnyakkal és Break-out funkcióval. A profilok és a vasalatrendszer láthatatlanul helyezkednek el az üvegtáblák között. Nincsenek látható vagy feltűnő elemek az üveg felületén. Az üveg pereménél a nyomat az üveg belső oldalán található, a teljes vasalattechnika optikailag mögötte rejtőzik el. A GEZE megoldása megszakítás nélküli megjelenést és alkotói szabadságot biztosít. Így az üveg pereme különböző RAL színekre festhető.

 

Az automata ajtó nem csak kényelmes átjárást biztosít, – figyelmes járókelőknél – a másodperc tört részéig tartó „szezám tárulj” élmény varázsát is kelti. A teliüveg szárny 40 milliméter vastag nagyon jó hőszigetelő tulajdonságú üvegei szintén hozzájárulnak az épület pozitív energiamérlegéhez.

 

A biztonsági szempontok elsősorban nagy épületekben játszanak egyre fontosabb szerepet. Annak érdekében, hogy az épület vészhelyzetben biztonságosan és gyorsan elhagyható legyen, az ajtó Break-Out funkciója lehetővé teszi ajtószárnynak és az oldalelemeknek a menekülési irányban történő kifordítását. Ezáltal a lehető legnagyobb szélességű menekülési út áll rendelkezésre. Az épület tűz esetén történő biztonságos elhagyását teszi lehetővé a lépcsőházban lévő  GEZE intelligens hő- és füstelvezető berendezés (RWA). Ez gondoskodik arról, hogy a füstgáz a menekülési és mentési útvonalakon már a keletkezéskor hatékony eltávozzon. Ez az épület alsó részén lévő belépő levegő nyílásokon és a felső részén lévő kilépő levegő nyílásokon keresztül történik. A RWA kettős funkcióval rendelkezik: a kereszthuzat nem csak az épületnek a tűz esetén történő megbízható és biztonságos füstelvezetését szolgálja. Üdvözlendő járulékos hatása az energiatakarékossághoz is hozzájáruló napai szellőztetéshez történő felhasználás.