Glossary P-Z

Padlócsukó
A padlócsukók bármilyen alapanyagból készül nyíló- és lengőajtókat becsukására alkalmasak. A GEZE termékkpalettája tartalmazza a kis és nagy súlyú (pl. 250 kg) ajtószárnyakhoz való rendszereket, valamint a füst- és tűzgátló ajtókhoz alkalmazható padlócsukókat. Az ajtócsukó a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

•    Felhasználható jobbos és balos ajtókhoz és beltéri lengőajtókhoz
•    Beállítható csukási sebesség
•    Beállítható végállás
•    Beállítható csukóerő
•    A biztonsági szelep megakadályozza az ajtó szándékos túlterhelését
•    Elérhető elektromechanikus rögzítéssel
•    Füstjelző rendszerekkel kombinálható
•    A padlócsukó kb. 170° - 180°-tól lép működésbe

A kétszárnyú ajtókhoz való padlócsukók beépített csukássorrend szabályozóval vagy további elektromechanikus rögzítési lehetőséggel rendelkeznek.

A karral vagy csúszósínnel rendelkező padlócsukók tartópántokkal rendelkező ajtóknál kerülnek felhasználásra. Ezeknél a padlócsukó változatoknál a süllyesztett csukástengelynek köszönhetően rendkívül lapos kar segítségével mindkét változatnál elérhető a 180°-os nyitási szög 9 mm-es padlóhézag mellett.

Pánikrúd
A pánikrúd egy olyan pánikhelyzetben is az emberi test által kifejtett egyszerű nyomással működtethető szerkezet, amely akkor is működik, amikor embertömegek tódulnak az ajtó felé. Egy teljes ajtószárny szélességben végighúzódó vízszintes nyomórúdról van szó.

Pánikzárak
Vészhelyzetben az a legfontosabb, hogy az épületet másodpercek alatt el lehessen hagyni, különösen akkor, ha emberek vannak veszélyben. Másrészről védeni kell az elzárt területeket az illetéktelenek belépése ellen. Az önreteszelő pánikzárak kompromisszum nélküli biztonságot jelentenek az emberek és az értéktárgyak számára. Ezen záraknak a pánikfunkciója tűz esetén lehetővé teszi a zárt ajtóknak a belülről történő kinyitását a nyomó (kilincs) segítségével.

Pánt felőli oldal
A pánt felöli oldal az ablaknak ill. az ajtónak az az oldala, amelyen a szárny a tokkerethez kapcsolódik, és ahol a forgástengelye van. Az ablaknak ill. az ajtónak ezen az oldalán találhatóak/láthatóak vasalat elemei (pl. TS 5000).

Pánttal ellentétes oldal
A pánt felőli oldallal szemközti oldal a pánttal ellentétes oldal. Az ablaknak/ajtónak ezen az oldalán nem láthatóak vasalat elemek (pl. TS 5000).

Radar
A radar (Radio Detection and Ranging) különböző felismerő és helymeghatározó eljárások és készülékek megnevezése, melyek a rádiófrekvenciás tartományba tartozó elektromágneses hullámok (rádióhullámok) alapján működnek.
A GEZE a radar működési elvét a jelenlét érzékelő (pl. Merkur) területén alkalmazza. Vagyis ezen a területen belül tartózkodó személyek vagy tárgyak a mozgással észlelést váltanak ki, mivel a kisugárzott hullámok és fogott frekvencia már nincsenek egyensúlyban.

Ragasztott biztonsági üveg (VSG)
A VSG ragasztott biztonsági üveg kettő vagy több egymáshoz ragasztott üveglapból áll, melyeket egy műanyag réteg, a leggyakrabban egy fólia kapcsol össze egymással. Az üvegeket különböző követelmények szerint készítik, és adott esetben páncélüvegnek is nevezik. Üvegként alkalmazunk többek között -->Egyrétegű biztonsági üveget is. Törés esetén a szilánkok rátapadnak a fóliára és így jelentősen csökkentik a sérülésveszélyt.

Referencia létesítmény
A referencia létesítmények olyan nagy nemzeti vagy nemzetközi, kulturális, történelmi és középületi építési projektek, melyek esetén a beépítési helyzet különösen meggyőző módon emeli ki a GEZE termékek funkcionalitását és megjelenését.

Rejtett ajtócsukó
A rejtett ajtócsukó  (Boxer termékvonal) olyan feltűnésmentes megbízható technikát kínál, mely teljes egészében az ajtólapba van integrálva, vagyis a csúszósín csak az ajtó nyitásakor lesz látható.
Ez a rendszer lengőajtóknál is alkalmazható és ugyanazokkal a beállítási lehetőségekkel rendelkezik, mint a --> csúszósínes felső szerelésű ajtócsukó.

Rögzítöeszközök
A rögzítőeszköz a rögzítőszerkezet része. A rögzítőszerkezetet egy kioldószerkezetnek a tűzjelzővel és az energiaellátással való összehangolt működése alkotja (pl. TS 5000 E, Boxer E, TS 550 E, TSA 160 NT-F).

RWA
Az RWA a hő- és füstelvezető berendezés rövidítése. A füstelvezetés az építészeti tűzvédelem lényeges eleme. Az égés során nagy részben hő, füst és forró füstgázok keletkeznek. A füstelvezetés a tűz során keletkező füstöt kivezeti az épület belsejéből. A füstelvezetés és a hőelvezetés között különbséget kell tenni. Amennyiben az épületek tűzzel szembeni ellenállási időtartamának szempontjából a hőelvezetés is lényeges, általában a füstelvezetéshez hasonló kiegészítő intézkedéseket kell megtenni.

Az úgynevezett hő- és füstelvezető szerkezetek célja a menekülési utak füstmentesen tartása. Ezek a szerkezetek különböző kivitelekben valósíthatóak meg. Természetes és nem természetes hő- és füstelvezető rendszereket különböztetünk meg. A GEZE többek között az RWA 100E, RWA 105E, RWA 110E valamint a speciális változatú RWA EL TÖ, és RWA EM „AUF“ RWA CO2 „AUF“ RWA rendszereket is kínálja. Az RWA rendszerek vezérlése az MBZ 300, E 260 N2/1 – N12/2 vagy E 260 N32/2 – N32/8 GEZE szünetmentes áramú központról történik.

Speciális szerkezetek
A GEZE egyedi szerkezetek 1999-ben alapult a GEZE GmbH leányvállalataként. A vállalat az ügyfelek speciális kívánságaira fókuszál, és így az automata szöget bezáró tolóajtóknak és forgóajtóknak a bejáratok épülethez illeszkedő megoldásait valósítják meg.

Szabad-átjárás funkció
A szabad átjárás funkciónak (EFS) köszönhetően lehetőség van az ajtón való ellenállás nélküli áthaladásra mind nyitási, mind csukási irányban (pl. idősek otthonában vagy kórházakban), miután az ajtót egyszer már (pl. reggelente) kinyitották. A GEZE TS 5000 EFS, valamint TS 5000 RFS ajtócsukói rendelkeznek ezzel a funkcióval.

Szellőztetés technika
A szellőztetéstechnika keretében a GEZE az ablakok nyitását és csukását illetően a legkülönbözőbb követelményekre is megoldást kínál.
A szellőztetéstechnika széles termékválasztéka a napi szellőztetésre szolgáló automatika rendszerek széles választékát tartalmazza, mint pl. manuális felülvilágító távnyitó rendszerek és elektronikus szellőztető automatika rendszerek.

Szögben záródó tolóajtó
A szöget bezáró tolóajtó vasalat a tolóajtók egy változata, melyeket elsősorban sarok-bejáratoknál alkalmaznak. Szöget bezáró tolóajtó  > 90° - 180° között minden szögben kialakítható. A szögben záródó kialakítás az épületből nézve történhet kifelé, vagy akár befelé. Radaros vezérléssel és beépített fényfüggönnyel felszerelve az ajtók eleget tesznek minden olyan előírásnak és szabványnak, mint a BGR 232 és a DIN 18650. A szöget bezáró tolóajtók szállíthatóak TÜV általi építőipari mintavizsgálattal rendelkező, mentési útvonalon is alkalmazható kivitelben is.

Tanácsadási szolgáltatás
A GEZE tanácsadói segítséget nyújtanak a tervek elkészítése során a biztonság-, ajtó- és ablaktechnika területén, különös tekintettel tervezési és kiírási szakaszra. A tanácsadó keresése szolgáltatással megtalálhatja a területileg illetékes tanácsadót Ön közelében, az -->Építész forróvonalon telefonon keresztül is felvilágosítást kaphat.

Társadalmi kötelezettségvállalás
A társadalmi kötelezettségvállalás vállalatunk alapértékei közé tartozik. Társadalmi és szociális kötelezettségvállalásunkkal segítséget szeretnénk nyújtani a szociális fejlődés előremozdításában, a kulturális élet gazdagításában és új értékek megteremtésében. Kötelezettségvállalásunknak számos megjelenési formája van, rendszeresen támogatjuk például a stuttgarti Olgäle alapítványt.

Távirányító kínálat
A GEZE egy új és innovatív rádióhullámos megoldással bővítette vezérlőem választékát.

A GEZE távirányító kínálat ajtókhoz, ablakokhoz valamint hő- és füstelvezető berendezésekhez (RWA) használható, melyek egy rendszerkoncepció részeként egyenként, együttesen, vagy meghatározott csoportokban vezérelhetőek.

Ezáltal feleslegessé válik a hálózati áramellátás és bármikor lehetséges a gond nélküli utólagos beépítés. A GEZE rádió hullámon működő távirányító választéka minden GEZE ajtó- és ablakmeghajtással kompatibilis.

Teleszkópos ajtó
A teleszkópos ajtók az automata tolóajtó rendszerek körébe tartoznak. Ezek egymásba vagy egymásra tolható ajtóelemekből állnak, és elsősorban ott alkalmazzák őket, ahol egy lineáris tolóajtó számára nem áll elegendő hely rendelkezésre. Teleszkópos ajtókhoz a GEZE Slimdrive terméksorozat meghajtásait ajánlja.

Tolóajtó rendszer
A tolóajtó rendszerek az automatikusan működtetett tolóajtók a nyílászárók olyan rendszerszintű megoldása, melyek egy vagy több, egy síkban vízszintesen mozgatott ajtószárnnyal működnek. Az automatika a megfelelő érzékelő, pl. a radaros jelenlét érzékelő, a fényfüggöny és fénysorompó közötti kapcsolat segítségével kényelmes áthaladást tesz lehetővé. A GEZE minden automata tolóajtó meghajtása BGR 232 valamint DIN 18650 szerinti építőipari mintavizsgálattal és tanúsítvánnyal rendelkezik.
A GEZE az automata tolóajtó rendszereit a Slimdrive SL NT, Slimdrive, ECdrive, Powerdrive és TSA terméksorozatokra osztja.

Toló vasalatrendszerek
Toló vasalatokat olyan manuálisan eltolható szárnyakhoz és hasonló elemekhez használunk, amelyeket általában nem kell lépési sebességnél gyorsabban mozgatni. Ezeket a lineáris vezető sineket, melyeket manuális eltolható vasalatoknak is nevezhetünk, függőleges síkban beépített fa, műanyag, üveg (teliüveg ajtók), alumínium vagy acél, ill. ezen alapanyagok megfelelő kombinációiból álló ajtószárnyaknál alkalmazhatjuk. A szárnyak alsó, vízszintes élénél padlóvezetőt kell beépíteni.
A toló vasalatokat két csoportra lehet osztani.
A görgős toló vasalatok vezetősíneken és görgős kocsikon alapulnak, melyeket különböző felhasználási területeken (pl. tolóajtók, összecsukható falak, harmonikafalak, árnyékolók stb.) alkalmaznak. A GEZE klasszikus a Perlan, Rollan és Apoll termékeket kínálja választékában. Ehhez kapcsolódnak az új formatervezett Aerolan und Geolan vasalatok.
A golyóscsapágyas eltolható vasalatot akkor alkalmazzák, ha az ipar, vagy a járműipar területén alacsony beépítési magasság és nagy teherbírás szükséges tartósan könnyű járás mellet. A GEZE termékkínálatában a Perkeo axiális fő terhelési iránnyal és a Perkeo 75 radiális fő terhelési iránnyal szerepel.

TOP 100
A TOP 100 a közepes méretű vállalatok innovációs menedzsmentjét hasonlítja össze. Azok a vállalatok, amelyek ezen az egész országot lefedő, ágazatokat átívelő megmérettetésen bejutnak a legjobb száz közé, megkapják a Top 100 védjegyet. Ezen felül az „Év innovátora“ cím várományosává is előlépnek. A Lothar Späth védnöksége alatt álló projekt célja, hogy egy független intézmény tudományosan igazolja egy vállalat innovációs erejét, hogy az hitelesen tudja magát pozícionálni a piacon.

TOP Job
A Top Job egész Németország területén jelen lévő, ágazatokat átívelő, munkaadói teljesítmény-értékelés. A projekt célja az, hogy a közepes méretű vállalatok példaértékű munkaadóit megismertessék a szélesebb közvéleménnyel, így segítve őket a képzett munkaerők megtalálásában. A St. Gallen Egyetem professzora, Dr. Heike Bruch részletesen górcső alá veszi a pályázók humánerőforrás menedzsmentjét a „Top Job“ részére a Vezetés & Vízió, Motiváció & Dinamika, Kultúra & Kommunikáció, Fejlesztés & Perspektíva, Családi & Társadalmi irányultság, belső vállalkozói szelem kategóriában. A legjobb 100 vállalatnak átadják a „Top Job“ védjegyet.

T-Stop
T-Stop alatt a GEZE felső ajtócsukóinak beépített nyitáshatárolóval rendelkező TS 3000 V, TS 5000 és TS 5000 L ajtócsukóit kell érteni. A T-Stop csúszósínek segítségével a bejáratok és az átjárók zavaró ajtóütközők nélkül alakíthatóak ki. A botlásveszélyes ütközők alkalmazása ma már a múlté váltak. Az utólagos beépítés a csúszósín és a kar cseréjével gond nélkül kivitelezhető.

Üveg homlokzat
Üveg homlokzatnak azt a homlokzatot nevezzük, amelynek fő alkotóeleme az üveg. Nagyméretű reprezentatív épületek mellett ezeket a szerkezeteket elsősorban eltolható üveg falakkal rendelkező üzletportáloknál alkalmazzák. A GEZE -->teliüveg rendszere lehetőséget kínál arra, hogy a szerkezetet az üveg megjelenését zavaró vasalatelemek nélkül alakítsák ki.

Üzletek kialakítása
Az üzletek kialakítása elsősorban üzlethelyiségeknek az értékesítési célt szolgáló bútorokkal való berendezését jelenti. Ezeket általában nagy, ipari bútorgyártók és asztalosok tervezik, állítják össze és szerelik be. A boltok homlokzatának kialakítása szempontjából GEZE termékek közül a manuális eltolhat fal rendszer (MSW), az integrált teliüveg rendszer (IGG) vagy akár az automata ajtórendszer lehetnek érdekesek.

Üvegrendszerek
A GEZE teliüveg rendszerek egyedi megoldásokat kínálnak a legváltozatosabb követelményekhez is. A teliüveg rendszereknél a vasalatokat láthatatlanul elrejtjük az üveg mögött, vagy tudatosan szép megjelenésű, formatervezett vasalatokat választunk (IGG, GGS és MSW).

Végállás
A végállás azt jelenti, hogy a csukás csillapítása nem sokkal a becsukódás előtt megszűnik annak érdekében, hogy az ajtó zárnyelve a zárba illeszkedjen.

Zárak
Az ajtók reteszelésére szolgáló zárakat ma már nem külön elemként kell elképzelni, hanem azt az egész részének kell tekinteni. A zárak az épülettechnikában, a betörésjelző berendezéseknél és a vészjelző berendezéseknél különböző feladatokat látnak el. Vannak olyan pánikzárak, amelyeknél a bezárt ajtók a pánikfunkció által tűz esetén belülről nyithatóak. A Motoros zárak lehetővé teszik az ajtó gyors és automatikus zárását és nyitását, a kilincses reteszzárak egy elektronikusan rákapcsolható külső kilinccsel rendelkeznek.