Glossary J-O

Jelenlét érzékelő
A jelenlét érzékelő személyek/tárgyak észlelését szolgálja aktív infravörös technológia segítségével. A GEZE termékportfólió tartalmaz biztonsági szenzorléceket, az automata nyíló- és forgóajtók biztosításához, fényfüggönyöket és fénysorompókat az automata tolóajtók biztosításához és aktiv infravörös érzékelőket az automata ajtók vezérléséhez és biztosításához.

Jelenlét érzékelők
A jelenlét érzékelők a impulzus adók közé tartoznak, melyek az automata ajtórendszerek termékkörbe tartozó valamennyi GEZE terméket vezérlik. A jelenlét érzékelőszemélyek vagy tárgyak mozgását érzékelik az automata ajtó előtti meghatározott, beállítható területen belül, az ajtónyitó aktiválása érdekében.  Ameddig a jelenlét érzékelő aktív, az ajtó addig nyitott helyzetben marad.

Karos bukó-nyíló vasalatrendszer
Bukó-nyíló ablakok működtetésére szolgáló vasalat, amely egy kar segítségével egy áttételen keresztül juttatja el a mozgatóerőt a belső rudazathoz, amellyel a szárny fokozatmentesen bukó helyzetbe állítható. Karos bukó-nyíló vasalatrendszerek vezető gyártójaként a GEZE évtizedek óta gyártja a nagyméretű ablakokhoz való F1200 rendszert, melyet folyamatosan fejleszt. Ez a rendszer karos működtetésének köszönhetően kényelmes kezelhetőséget biztosít nehéz és nagyméretű ablakokhoz.

Karrier a GEZE-nél
Több lehetősége is kínálkozik arra, hogy Ön is a GEZE csapat tagjává váljon. Végzős diákoknak szakképzésen való részvételi lehetőséget biztosítunk. Érettségizők választhatják a szakfőiskolán végzett tanulmányok és a vállalaton belüli képzés kombinációját. A végzős főiskolai hallgatók és fiatal szakemberek számára a GEZE továbbképző programot alakított ki, amely a vállalat jövőbeni vezetőit képzi. És végül minden olyan szakembernek lehetősége van közvetlenül belépni, akik több mint három év szakmai tapasztalattal rendelkeznek.
A „TOP JOB“ tanulmány igazolja, hogy a GEZE a közepes méretű németországi vállalatok legjobb munkaadói közé tartozik.

Képzési program
A képzési program keretében egy végzős felsőoktatási hallgató szisztematikusan, a jövőbeni sokoldalúan alkalmazható, vezetői képzést kap egy vállalattól, a különböző osztályokon, szemináriumokon és rendezvényeken történő, egymással összehangolt alkalmazásával. A GEZE a gazdasági vagy műszaki képzés keretében lehetőséget nyújt a közepes méretű vállalat megismerésére.

Kilincses reteszzár
Az elektromechanikus IQ Lock EM kilincses reteszzárak kitűnően alkalmas a beléptető rendszerekkel történő kombinálásra.

Miközben a menekülés irányában (belülről kifelé) a zár pánikfunkciója miatt az ajtó szabadon nyitható, a kilincses reteszzárak külső oldali kilincse a zármechanizmusról időszakosan le van választva. A beléptető rendszer által küldött elektromos jel hatására a külső kilincs egy meghatározott időre (vagy tartósan) a zárhoz kapcsolódok és az ajtó a menekülési iránnyal ellentétesen is nyithatóvá válik.

Köríves tolóajtó
A köríves tolóajtó alapszerkezete ugyanaz, mint a hagyományos tolóajtónak. Minden horizontális profilt és üveget a választott rádiusznak megfelelően meghajlítjuk. Minden szükséges szerkezeti elem, pl. hajtószíj, motor stb. az íves aautomatikában van elhelyezve. A Slimdrive SCR félköríves és köríves tolóajtó 360°-os megoldása és meghajtása, és egy lineáris tolóajtóval kombinálva szélfogóként is alkalmazható. A GEZE Slimdrive sorozat minden tolóajtó meghajtása DIN 18650 szerinti építőipari mintavizsgálattal és tanúsítvánnyal rendelkezik.

Közvetlen mozgatószerkezetek
Közvetlen mozgatószerkezeteknek nevezzük pl. az elektromos csavarorsós- vagy láncos meghajtássokat, melyek a bukó-, billenő- és nyílószárnyakat, valamint a tetőtéri ablakokat és bevilágító kupolákat nyitják, ill. reteszelik. Ennél a fő- vagy mellék záró élre történő szerelés esetén a maghajtás lökete közvetlenül nyitási szélességgé alakítható.

Láncos motorok
A láncos motorok egy vonószerkezettel rendelkeznek. A forgató erőket egy fix vagy változtatható áttételen keresztül egy lánccal közvetítik. Ezek rendszerint alakzáró módon fogaskerekekkel működnek, azonban vannak erőzáró szerkezetek is. A körbefutó lánccal rendelkező hajtó és a hajtott kerék elrendezést láncos meghajtásnak nevezzük. Változtatható áttételes láncos meghajtásokat például láncváltós kerékpárokon alkalmaznak.

A GEZE láncos motorok lapos kivitelű elektromos motorok, melyek bukó-, billenő-, lengő-, nyíló és forgóablakok közvetlen mozgására szolgálnak. Általában véve láncos meghajtásokat az ablaktechnika területén száraz helyiségekben található függőlegesen beépített derékszögű ablakokhoz használnak. A GEZE E 640 és E 660 láncos motorok ezen felül döntött ablakokhoz (tetőablakokhoz) és bevilágító kupolákhoz is alkalmazhatók. Az E 580 motorok esetén a meghajtás teljes egészében az ablakprofilba van integrálva.

Lapos kivitelű felülvilágító távnyitó
Felülvilágítók működtetésére szolgáló vasalat, melyet egy olló segítségével egy vonórúd mozgat. A működtető erőt különböző mechanikus kötések közvetítik.

A lapos kivitelű felülvilágító távnyitók nagyon filigrán nyitórendszerek - felülvilágítókhoz.  Az olló lapos formatervezésének és a rudazat elhelyezésének köszönhetően felszerelése csekély helyigényű az ajtószárny felett és mellett.

Lengőajtó
Magától csukódó ajtó, amely mindkét irányba nyílik (leng). A legtöbb esetben a lengőajtóknál padlócsukót alkalmaznak (pl. TS 550 NV, Pendulo C).

Lineáris tolóajtó
A lineáris tolóajtók az automata tolóajtó rendszerek csoportjába sorolhatóak. Ezeknél az ajtószárny a szöget bezáró tolóajtókkal vagy köríves tolóajtókkal ellentétben lineárisan, vagyis egy vonal mentén mozog. A GEZE következő terméksorozatokhoz kínál lineáris tolóajtókat: Slimdrive, ECdrive, Powerdrive és TSA.

Mechanikus rögzítés
A mechanikus rögzítőszerkezet lehetővé teszi a nyitási szög fokozatmentes beállítását. A rögzítés csak akkor oldható fel, ha a rögzítőszerkezet által kifejtett rugóerőnél nagyobb mechanikus erőhatást fejtünk ki. Tűz- és füstgátló ajtókhoz nincs engedélyezve.

MSW manuális eltolható falrendszerek
A GEZE MSW különösen alkalmas igényes épületekben található innovatív teliüveg megoldásokhoz. A rugalmas építőkocka rendszer és a különböző funkciójú szárnyelemek integrációja nagy alkotói szabadságot biztosít az olyan egyedi eltolható falak megvalósításához, mint pl. üzletek üveg kirakatrésze.

Menekülőajtó
Menekülőajtónak azokat az ajtókat nevezzükk, melyek mentési útvonal rendszerbe vannak integrálva és amelyek kapcsolódnak a vészjelző berendezéshez. Vészhelyzetben a menekülőajtók automatikusan kinyílnak és így lehetővé teszik az épület gyors és biztonságos kiürítését. Az a modern épülettechnika, amely egy tűzjelző berendezéshez kapcsolódik, növeli a tűzvédelmet és ezáltal az épület biztonságát.

Mentési útvonal
A mentési útvonalak az épület biztonságának és a tűz- és személyvédelemnek elengedhetetlen részét képezik. A GEZE SecuLogic mentési útvonal rendszer egy teljes rendszerszintű megoldás, mely egyesíti magában a modern busz-technológiát és a kompakt felépítést.

Motoros zárak
A motoros zárak lehetővé teszik egy ajtó gyors zárását és kinyitását. Az elektronikus IQ Lock EL motoros zár elsősorban a nyílóajtókkal való kombinálásra alkalmas.

Mozgó szárny (elsődlegesen nyíló szárny)
Egy többszárnyú ajtó rendszerint egy mozgó szárnyból (elsődlegesen nyíló szárny) és egy álló szárnyból (másodlagosan nyíló szárny) áll. Ilyen esetben először az álló szárnyat kell becsuknunk, és csak ezután a mozgó szárnyat (ezt a beépített csukássorrend szabályozó biztosítja pl. TS 5000 ISM esetén). A mozgószárny tehát az a szárny, amelyet utolsóként kell becsukni és amelyen a kilincs található.

MSW manuális eltolható falrendszerek
A GEZE MSW különösen alkalmas igényes épületekben található innovatív teliüveg megoldásokhoz. A rugalmas építőkocka rendszer és a különböző funkciójú szárnyelemek integrációja nagy alkotói szabadságot biztosít az olyan egyedi eltolható falak megvalósításához, mint pl. üzletek üveg kirakatrésze.

Műszaki leírások, specifikációk
A szöveges műszaki leírások, specifikációk tartalmazzák a termékek pontosan meghatározott műszaki paramétereit. A GEZE a honlapjáról Letöltés, vagy CD-ROM formájában rendelkezésre álló módon, a megfelelő szöveges dokumentumokkal segíti a létesítmény- és termékspecifikus szöveges leírások összeállítását.

NRWG (természetes hő- és füstelvezető rendszer)
A NRWG egy természetes hő- és füstelvezető rendszer, tűz esetén a füst és a forró gázok épületből történő elvezetését szolgálja.

DIN EN 12101 2. része alapján ez az építőipari termék a következő elemekből áll:

•    egy ablakból a hozzá tartozó alkotóelemekkel (profilok, tömítések, vasalatok)
•    a vázkitöltésből (pl. üvegek, panelek),
•    és a meghajtó rendszerből a hozzá tartozó alkotóelemekkel (automatika, konzolok, vasalatok).

Természetes hő- és füstelvezető rendszert a DIN EN 12101 2. része szerint akkor kell alkalmazni, ha az építési szabályzat előírása természetes „füstelszívást” követel meg.

Nyíló ajtó
A nyíló ajtó egy olyan normál ajtó, amelynek a szárnya az ajtókeret (tok) egyik hosszanti oldalához pánttal van rögzítve. A pánt forgástengelye függőeleges és a szárny 180°-ig nyitható (pl. automata nyílóajtók vagy manuális üveg nyílóajtók).
A németül a hétköznapi nyelvhasználatban a nyílóajtó (Drehtür) kifejezést gyakran használják forgóajtó helyett, ez azonban csak az ajtók egy speciális kivitele.

Nyílóajtó
A nyílóajtó egy olyan ajtó, melynek ajtószárnyai az egyik oldalon pánttal vannak rögzítve. A pántok (zsanérok), tartják az ajtó szárnyakat. A pánttal szemben lévő oldal (zár felöli oldal) tartalmazza a zárat.

A nyílóajtók a leggyakrabban alkalmazott ajtófajták (pl. automata nyílóajtók, manuális nyílóajtók vagy ajtócsukók). A nyílóajtók csak egy irányban nyithatóak. A nyitás iránya a leggyakrabban a helyiség beltere felé esik.

Bizonyos esetekben a kifelé nyíló ajtók is szerepelnek a kiírásokban.

•    Balos ajtó: a pánt felöli oldalról nézve a pánt az ajtószárny bal oldalán helyezkedik el

•    Jobbos ajtó: a pánt felöli oldalról nézve a pánt az ajtószárny jobb oldalán helyezkedik el

Nyílóajtó  / nyílóajtó rendszer
A nyílóajtó automatikák automata mozgatórendszerek nyílóajtók működtetéséhez. Megkönnyítik az ajtókon való áthaladást ott, ahol a kézi működtetés túl körülményes vagy nehézkes, és megfelelő impulzus adók segítségével biztosítják a kényelmes átjárást.

A GEZE a TSA és Slimdrive sorozatú nyílóajtó meghajtásokat forgalmazza.

Nyitás csillapítás
Elsősorban olyan ajtóknál kell nyitáscsillapítóval rendelkező ajtócsukókat felszerelni, melyek kifelé nyílnak és a ki van téve a szél erejének, vagy amelyeket hirtelen nyitnak ki. Ennek köszönhetően a szerkezet a nyíló ajtó lendületét felfogja. A nyitáscsillapítás hozzájárul a személyek, az ajtóelemek, a környező falak és az eszközök védelméhez anélkül, hogy az ajtó nyílásszögét ez korlátozná.