Glossar E-I

Egyrétegű biztonsági üveg (ESG)
Az ESG üveg speciális gyártási eljárásának köszönhetően magasabb ellenálló képességgel rendelkezik a hőmérsékletváltozással és a mechanikus igénybevétellel szemben. Törés esetén apró darabokra hullik és ezért kevésbé okoz sérülést.
A GEZE integrált teliüveg rendszerhez (IGG) alapkivitelben egyrétegű biztonsági üveget használunk fel.
Elektromechanikus rögzítő
A csúszósínnel történő elektromechanikus rögzítésnek köszönhetően az ajtócsukó fokozatmentesen a megfelelő pontra állítható be. Mivel tűz ill. áramszünet esetén kiold a rögzítő és az ajtó biztonságosan becsukóik, az ajtócsukó tűz- és füstgátló ajtókhoz engedélyezett. Az GEZE termékpalettájának elektromechanikus rögzítéssel rendelkező ajtócsukóit "E"-vel jelöljük. Az "R"-rel jelölt füst- és tűzgátló ajtók szintén rendelkeznek elektromechanikus rögzítéssel (pl. TS 5000 E, TS 5000 R).
Elektromos meghajtás
Az elektromos meghajtás egy elektromotorral rendelkező meghajtás. Az elektromos meghajtásnál az elektromos energia mechanikus mozgási energiává alakul. Ez a mozgási energia mind forgató mozgássá, mind lineáris mozgássá átalakítható. Ez utóbbi esetén lineáris motorról beszélünk.
Az elektromos maghajtások felhasználási területe rendkívül széles. Az építészet és az épületek területén elektromotorokat például csapadék, szél általi vezérléshez,, füstelvezetéshez és betörésvédelemhez alkalmazzák. Az elektromotorok a tűzvédelmi riasztás során is segítséget nyújtanak többek között a függönyfalban lévő különböző szerkezetek kireteszelésével. A GEZE elektromos automatikák közé többek között az E 212 vagy az E 205 termékek tartoznak, melyeket többek között felülvilágítók automatizált vezérléséhez használunk.

Építész forródrót
A GEZE építész forródróton keresztül naponta 7:30 - 17:00 óra között munkatársaink részletes tájékoztatást és tanácsadást nyújtanak termékeinkkel és azok alkalmazásával kapcsolatban.
Központi szám: +36 (1) 481 4670

Építész szeminárium
A tervezők részére a GEZE lehetőséget biztosít arra, hogy egy szeminárium keretében részletes tájékoztatást kapjanak a GEZE termékekről és azok felhasználási lehetőségeiről.  Az aktuális szemináriumok időpontjairól ide tájékozódhat.

Építőipari kiállítások
Az építőipari kiállítások a legkülönbözőbb célcsoportoknak szóló szakmai kiállítások: A célcsoport az építészektől, építőmérnököktől és kézművesektől kezdve egészen a befektetőkig, döntéshozókig ésakár az épület üzemeltetőkig terjedhet.
A legfontosabb németországi építőipari vásár a müncheni BAU kiállítás. A GEZE a kiállításokon nemzetközi szinten képviselteti magát.

Épület felügyeleti rendszer
A GEZE SecuLogic épület felügyeleti rendszer olyan épülettechnikai menedzsment és vezérlés rendszert kínál, amely eleget tesz a különösen védendő épületek magas követelményeinek is.
Ez ad lehetőséget az összes termékcsoport valamennyi termékének központi felügyeletére és vezérlésére, mely során az egyes termékek között adatcsere zajlik. Az épület felügyeleti rendszer egy meghatározott interfészen keresztül (OPC segítségével) integrálható egy fölérendelt épület felügyeleti rendszerbe.
Félköríves tolóajtó
A félköríves alapszerkezete ugyanaz, mint a hagyományos tolóajtóké. Minden horizontális profilt és üveget a megadott sugárnak megfelelően meghajlítjuk. Minden szükséges szerkezeti elem, pl. hajtószíj, motor stb. az ívesen kialakított meghajtásrendszerben van elhelyezve.
A Slimdrive SC a félköríves, az SCR a köríves tolóajtók meghajtása, vagy egy lineáris tolóajtóval kombinálva szélfogókat is használható.
A GEZE Slimdrive sorozat valamennyi tolóajtó meghajtása DIN 18650 szerinti építőipari mintavizsgálattal és tanúsítvánnyal rendelkezik.
Felső szerelés
Felső beépítés esetén az ajtócsukó az ajtókeretre / ajtókávára, csúszósín ill. a rudazat az ajtólapra van szerelve.

Felső szerelésű csúszósines ajtócsukó
A GEZE ajtótechnikai termékei minden ajtóhoz ajtócsukó rendszereket kínálnak - számos egyedi beállítási lehetőséggel. A csúszósínes ajtócsukók egy- és kétszárnyú (--> ISM csúszósínes) változatban kaphatóak.

Felső szerelésű karos ajtócsukó

A GEZE karos ajtócsukót is kínál különféle egyszárnyú változatokban. A legkisebb karos felső szerelésű ajtócsukótól a különböző, tűz- és füstgátló ajtókhoz engedélyezett ill. engedéllyel nem rendelkező változatokig sokféle kombinációs lehetőség megvalósítható.

Fényfüggöny

A fényfüggönyök a veszélyzónában emberek védelmére szolgáló készülék. A fénysorompóhoz hasonlóan a berendezés regisztrálja az olyan tárgyakat vagy személyeket, amelyek behatolnak veszélyzónába, és egy reakciót váltanak ki (pl. kinyitja az ajtót). Az egy fénysugárból álló -->Fénysorompóval ellentétben a fényfüggöny egy egész sugárnyaláb, amellyel teljes veszélyzónák biztosíthatóak.
A GEZE a fényfüggönyöket elsősorban az automatizált termékcsoportban, ezen belül is leginkább a tolóajtókhoz való vezérlőelemként alkalmazza.

Fénysorompó

A fénysorompók ill. a fénysorompós óvintézkedések olyan elektronikai-optikai rendszerek, melyek sugárzó fény- vagy infravörös forrásból (jeladó) és ennek a sugárnak az érzékelőjéből (vevő) állnak. A fénysorompó működési elve az, hogy a fény útjának egy tárgy vagy személy által előidézett megszakítását regisztrálja a szenzor. Ennek elektromos kapcsolási jelekké történő átalakításával reakciót vált ki (pl. kinyitja az ajtót).

Forgóajtó
A forgóajtó egy kör alakú vázból és kettő vagy három ajtószárnnyal rendelkező forgó rotorból álló ajtórendszer. A meghajtásrendszer lehet teljesen automatikus, szervo rásegítéses vagy manuális. A forgóajtók lehetővé teszik a kényelmes áthaladást a bejövő és kimenő forgalom zökkenőmentes lebonyolítását.
Ezek a rendszerek különösen alkalmasak olyan épületekhez, melyek közvetlenül egy előcsarnokba vagy ügyfélrészlegbe vezetnek. A kereszthuzat kizárásával a TSA 325 forgóajtóval energiaköltségeket takaríthat meg, anélkül, hogy egy összetettebb szélfogót alakítana ki.

Fülvilágító távnyitó
"Felülvilágítónak" a helyiség mennyezeti részén lévő ablakokat nevezzük lapos vagy ferde hajlásszögű tető esetén. Felülvilágítókat gyakran nagy termekben vagy csarnokokban építik be. Ezen túlmenően olyan helyiségekben alkalmazzák őket, melyek nem rendelkeznek külső falakkal és ezáltal ablakkal. A felülvilágítók feladata elsősorban a helyiségek szellőztetése. A felülvilágítók ezért gyakran a természetes hő- és füstelvezető rendszerek fontos alkotóelemei, mert a helyiségben ill. az épületben lévő füst ezeken keresztül vezethető ki a szabadba.
A felülvilágítók manuálisan vagy elektromotor segítségével nyithatók - ezek a felülvilágító távnyitók. Ezek alapján manuális felülvilágító távnyitókat (pl. GEZE OL90N, OL95, OL 100 lapos kivitelű távnyitók), és automata felülvilágító távnyitókat (elektromos meghajtással kombinált GEZE lapos kivitelű távnyitókat pl. E 212 vagy E 205) különböztetünk meg.
Ezáltal funkcionálisan nem csak egy (ciklikus) szellőztető üzem állítható be, hanem tűz esetén minden esetben lehetőség van automatizált, természetes hő- és füstelvezetésre is. Egy RWA berendezéshez történő felhasználáshoz azonban be kell tartani a megfelelő törvényi rendelkezéseket (VDE-rendelkezések). Ezek az előírások meghatározott füstelvezető nyílásokat írnak elő, vagy szabályozzák a füstzáró csappantyúkkal szembeni követelményeket, vagy a felülvilágító távnyitókhoz kapcsolódó szünetmentes áramú vezérlőközpont műszaki paramétereit.

Füst- és tűzgátló ajtók

A füst- és tűztgátló ajtóknak a tűz és a füst, épületben való szétterjedését kell megakadályoznia, és a Német Építéstechnikai Intézet "Tűzvédelmi lezárások engedélyezéséről" szóló irányelvének értelmében, automatikusan kell csukódnia. Amennyiben az ajtóknak időszakosan nyitva kell lenniük, ehhez egy általános építésfelügyeleti engedéllyel rendelkező szárnyrögzító szerkezetet kell felhasználni (pl. TS 5000 R).
A beépített füstérzékelővel rendelkező ajtócsukók tűz- és füstgátló ajtókhoz engedélyezettek. Tűz esetén működésbe lép a füstjelző, és az ajtó automatikusan becsukódik. A rögzítőszerkezet egy- és kétszárnyú ajtókhoz való csúszósínes felső szerelésű ajtócsukók, és egyszárnyú ajtóhoz karos felső szerelésű ajtócsukók esetén fokozatmentesen beállítható. Az GEZE termékpalettájának füst- és tűzgátló ajtókhoz alkalmazható ajtócsukóit "R" betűvel jelöljük.

GGS teliüveg rendszer

A GEZE teliüveg rendszer (GGS) többek között horizontálisan mozgatott ajtószárnyakkal rendelkező automata tolóajtóknál alkalmazható.
A letisztult és funkcionális formatervezésének köszönhetően a GGS nemesacél vasalat változatos, egyedi felhasználást tesz lehetővé. Kiválóan alkalmas üveg tolóajtókhoz, de más anyagokkal is alkalmazható, mint pl. fa, fém és műanyag.

Golyóscsapágyas vasalat

Golyóscsapágyas vasaltot akkor alkalmazzák, az építőipar, az ipar, vagy a járműipar területén ha alacsony beépítési magasság és nagy teherbírás szükséges tartósan könnyű járás mellet. A GEZE termékkínálatában a Perkeo axiális fő terhelési iránnyal és a Perkeo 75 radiális fő terhelési iránnyal szerepel (egy- és kétszárnyú tolóajtókhoz).
Görgős eltolható vasalat
A görgős eltolható vasalatok vezetősíneken és görgős kocsikon alapulnak, melyeket elsősorban a lakóépületekben különböző felhasználási területeken (pl. tolóajtók, összecsukható falak, harmonikafalak, árnyékolók stb.) alkalmaznak. A GEZE klasszikus Perlan, Rollan, Levolan és Apoll termékeket kínálja választékában. Ehhez kapcsolódnak az új Aerolan és Geolan formatervezett nemesacél vasalatok.

IGG integrált teliüveg rendszer

A GEZE megoldást kínál a integrált teliüveg rendszerezkre (IGG). A profilok és a vasalatrendszerek rejtve az üveg elemek között helyezkednek el, így az üveghomlokzatok felületét látható megtörés nélkül lehet kialakítani. A rendszer felépítése történhet -->egyrétegű biztonsági üvegből, vagy --> ragasztott biztonsági üvegből.

Impulzus adó

A impulzus adók minden GEZE ajtórendszer részét képezik. Ezek vezérelik és felügyelik az automata ajtórendszerek területén a GEZE termékeket. Impulzus adók lehetnek például infravörös érzékelők, radaros mozgásérzékelők, fényfüggönyök, vagy kijelzős választókapcsolók.
A GEZE minden épület típushoz és építészeti adottsághoz kínál vezérlőelemeket.

ISM

A beépített csukássorrend szabályozás (ISM) biztosítja kétszárnyú ajtók esetén a helyes csukássorrendet. A mozgószárny (elsődlegesen nyíló szárny) várakozási helyzetben marad (várakozik), míg az állószárny (másodlagosan nyíló szárny) be nem csukódik és a csukássorrend szabályozó a csukódását nem engedélyezi. Az ISM csúszósínnel rendelkező kétszárnyú --> felső szerelésű ajtócsukók és -->rejtett ajtócsukók (Boxer) esetén elérhető.

ISO üveg

A hőszigetelő üvegezés közismert rövidítése. Több egymás felett elhelyezkedő üvegrétegből (többrétegű üveg) álló üvegezésről van szó, amely lényegesen jobb hőszigetelést biztosít, mint az egyrétegű üveg. A mai lakásépítés területén a 2 illetve 3 rétegű hőszigetelő üvegek minősülnek standardnak.