Glossar A-D

 

Ablaktechnika
Az ablaktechnika az épülettechnika azon részterülete, amely az ablaktechnikával (profil- /üvegszerkezet stb.), valamint a különböző típusú ablakok nyitásával és csukásával foglalkozik. Ez utóbbi esetén manuális és automata nyitó és csukó rendszereket különböztetünk meg (pl. felülvilágítók automata vezérlése, RWA berendezések) kombinált használat esetén.

 

Ajtócsukó
Az ajtócsukó, ahogy azt a neve is mutatja, az ajtó biztonságos becsukását eredményezi. Ennek során az ajtócsukó legfontosabb feladata az ajtószárny behúzása az ajtó tokba, valamint a nyelv beillesztése a zárba. A GEZE -->csúszósínes felső szerelésű ajtócsukó, -->karos felső szerelésű ajtócsukó, -->rejtett ajtócsukó, -->padlócsukó és -->eltolható vasalat rendszereket különböztet meg.

 

Ajtólapra szerelésAz ajtólapra történő szerelés (rendszerint standard felszerelés) esetén az ajtócsukót az ajtólapra, a csúszósínt ill. rudazatot az ajtó tokjára (keretre/ajtókávára) szerelik.

(Ajtó-) Szárnyrögzítő szerkezetek
Az ajtó- szárnyrögzítő szerkezet egy olyan berendezés, amely tűzszakasz határokba épített tűzgátló ajtók szárnyának elektronikus nyitva tartását szolgálja. Így az ajtószárnyak addig maradnak nyitott helyzetben, míg azokat manuálisan, vagy tűz esetén a füstérzékelő működésbe lépésével be nem csukódnak (pl.: TS 5000 R, TS 5000 R-ISM). 

A rögzítőszerkezet a következőkből áll:

•    Kioldó készülék (feldolgozza a füstjelző által küldött jeleket)
•    Tűzjelző
•    Rögzítőszerkezet (ajtócsukó elektronikus rögzítéssel vagy rögzítőmágnessel)
•    Energiaellátás

Tűz esetén a nyitva álló tűz- és füstgátló ajtók automatikusan becsukódnak. Németországban a tűz- és füstgátló ajtókon lévő rögzítőszerkezetekhez a Német Építéstechnikai Intézet (DIBt, Berlin) által kiállított általános építésfelügyeleti engedély szükséges.

Akadálymentes építkezés
Az "akadálymentes építkezés” kifejezés a lakókörnyezet küszöb- és lépcső nélküli bejáratát jelenti. A mozgáskorlátozott emberek, szellemileg sérült személyek, vagy akár átmenti baleseti következményekkel együtt élő emberek, babakocsit toló szülők, idősebb emberek azon személyek köréhez tartoznak, akiknek az akadálymentesség a társadalmi életben való egyenjogú részvétel elengedhetetlen alapfeltétele. Ezen személyek részére a szerelvények, lámpakapcsolók, ajtókilincsek és ehhez hasonlók gyakran úgy vannak elhelyezve, hogy azok nem, vagy csak nehezen érhetőek el. A GEZE termékek ezt a helyzetet ezen embercsoportok számára cselekvésükben cselekvésükben korlátozot emberekhez méltó módon könnyíti meg, pl. a GEZE Slimdrive termékekkel. Az automatikát egy jelenlét érzékelő vagy egy gomb aktiválja, majd ezt követően a tolóajtók automatikusan kinyílnak és lehetővé teszik az ajtón való akadálymentes áthaladást pl. kórházakban, idősek otthonában vagy óvodákban.

Álló szárny (másodlagosan nyíló szárny)
Az álló szárnyat egy többszárnyú ajtó szükségszárnyának is nevezzük. Ez zárt szárny esetén reteszelhető, míg az úgynevezett mozgó szárny vagy aktív szárny ettől függetlenül nyitható, vagy csukható.

Beléptető rendszer
A modern beléptető rendszerek nagy teljesítményűek és testre szabhatóak: A látogatókat és a dolgozókat térbeli és időbeli belépési jogosultságokkal irányítják, amelyek villámgyorsan, minden ajtóhoz egyedileg létrehozhatók. A GEZE kifejlesztette a GEZE SecuLogic beléptető rendszerek új generációját RFID technológia alapján. Ez teljes körű megoldást kínál – az ajtók önálló, egyszerű beléptető rendszerrel történő biztosításától kezdve a nagyvállalatok integrált biztonsági koncepciójáig.

A beléptető rendszerek úgy növelik az épületek biztonságát, hogy magakadályozzák illetéktelenek bejutását. A modern beléptető rendszerek egyre gyakrabban biometrikus adatokkal működnek és csatlakoznak a betörésjelző berendezéshez.

Biometria
A biometria a személyek azonosítására szolgáló eljárás, sok biztonsági koncepció alapját képezi. A GEZE SecuLogic beléptető rendszer optikai GEZE ujjlenyomat biometrikus leolvasója a belépésre jogosult személyeket az ujjlenyomatuk alapján ismeri fel.

Biztonságtechnika
A GEZE biztonságtechnika termékei az épületbiztonság és a tűz- és személyvédelem fontos alkotóelemei. A GEZE SecuLogic mentési útvonal rendszer, az önreteszelő GEZE IQ Locks pánikzár, a SecuLogic beléptető rendszer, valamint a SecuLogic épülettechnikai menedzsmentrendszer maximális biztonságot tesz elérhetővé a legkülönbözőbb épületekben.

Csukás késleltetés
A csukási késleltetés során az ajtó becsukásához szükséges energia egy rugóban tárolódik. A csukási sebességet a szerkezet hidraulikusan csillapítja. A csukási sebesség rendszerint fokozatmentesen állítható.

Csukássorrend szabályozó
A beépített csukássorrend szabályozónak köszönhetően kétszárnyú ajtóknál biztosított a két ajtószárny csukássorrendje, vagyis a mozgó szárny nyitva marad („várakozik“) míg az álló szárny be nem csukódik (pl. TS 5000 ISM).

A csukássorrend szabályozó alkalmazása kétszárnyú tűz- és füstgátló ajtók esetén az építésfelügyelet által kötelező jelleggel van előírva (lásd DIN EN 1158, pl. TS 5000 R-ISM).

Csukóerő
Azt az erőt, amelyet az ajtócsukó az ajtólapra kifejt, és amellyel az ajtók becsukhatóak csukóerőnek nevezzük. A csukóerőt az ajtószárny szélességének megfelelően kell kiválasztani. A csukóerőnek le kell győznie a pánt vagy a tömítések súrlódásából származó ellenállásokat.