Esettanulmányok

Jégművészet: GEZE tolóajtó a Jukkasjärvi Ice Hotelben

Az Észak-Svédországban, Jukkasjärviban található ICEHOTEL 365 az első, teljesen jégből és hóból épült jégszálloda, amelynek luxusát és sarkköri hangulatát egész évben élvezhetik a vendégek. A GEZE egy egyedi tolóajtó rendszerrel járult hozzá az ICEHOTEL 365 lenyűgöző dizájnjához.

Adatok és tények az ICEHOTEL 365 szállodáról

Amikor 1989-ben az első teljesen jégből készült hotel megépült Jukkasjärviben, az egész világ figyelme erre a kis, az Északi-sarkkörtől mintegy 200 km-re északra fekvő területre irányult. Ma ez a jégből készült szálloda a világ egyik leghíresebb hotele.

 • A jéghotel 35 000 négyzetméternyi hó és jég, amekkora mennyiségből 700 millió hógolyót lehetne készíteni
 • A szálloda hallját megvilágító csillárokat 1000 darab, kézzel készült kristály díszíti
 • Az ICEHOTEL szállodában 300 ágy található, amelyekből 150 darab „normál”, 150 pedig jégből készült
 • A szálloda átlaghőmérséklete -5°C, egész évben
 • 1989 óta 546 nemzetközileg elismert művész dolgozott a szálloda dizájnján

A jégszállodában a fenntarthatóság és a kreativitás két meghatározó tényező

Az ICEHOTEL koncepciójának lényege egy művészi, az életet gazdagító hely létrehozása az erre a célra első ránézésre nem igazán alkalmas jégből. A vastag, terméskőből épült falak – amelyekre télen további hóréteg kerül – által védve, a szálloda belső hőmérséklete egész évben állandó, -5°C környékén mozog. A fenntarthatóság fontos szerepet játszik az ICEHOTEL-koncepcióban – és mivel a hotel teljes mértékben természetes anyagokból épült, nincs szükség fűtésre, továbbá egész nyáron a saját napenergia-rendszere látja el energiával.

Egy tolóajtó rendszer a legmagasabb szintű elvárásokhoz igazítva

Az ICEHOTEL 365 üveghomlokzata üveg tolóajtóval.

A csendes ECdrive lineáris tolóajtó mozgató biztosítja a kényelmet a megszámlálhatatlanul sok mozgásciklus során.

Az ICEHOTEL már a kezdetektől fogva nem csupán egy szálloda szerepét tölti be: az épület kiállítótérként is funkcionál: művészek a világ bármely részéről bemutathatják itt alkotásaikat. Az ICEHOTEL 365 egy olyan helyszínen jött létre, ahol minden alkalmas ahhoz, hogy a jég és a kreativitás művészetté olvadjon össze. A svéd üveghomlokzat-gyártó Norr AB által előállított lenyűgöző, köríves üveghomlokzat tökéletesen illik a szálloda szokatlan építészeti megoldásaihoz, és igazán szembetűnő látványt nyújt. Ehhez az egyedi üveghomlokzathoz a GEZE egy ECdrive motorral felszerelt automata tolóajtóval járult hozzá. Az ECdrive lineáris tolóajtó mozgató nemcsak rendkívül csendes, hanem kivételesen megbízható is – még maximális látogatószám, és az Északi-sarkkörnél megszokott állandó hideg mellett is. Vagyis a jégszálloda vendégei, látogatói és dolgozói egész évben élvezhetik az átjárás kényelmét ebben a harmonikus, modern építészetet tükröző környezetben.

GEZE ECdrive tolóajtó rendszer az ICEHOTEL 365 szállodában

 • Kivételesen csendes lineáris tolóajtó mozgatók
 • Megbízható technológia és kiemelkedő hatékonyság
 • Funkcionalitás még megszámlálhatatlanul sok mozgásciklus mellett is
 • Okos digitális vezérlés
 • Egyedi mozgásiparaméter-beállítás
 • Az ajtó viselkedése automatikusan a használat gyakoriságához igazodik
 • FR változatok menekülőajtó funkcióval
 • Elegáns modern dizájn