A füst- és hőelvezető rendszer, valamint a menekülési és mentési útvonalrendszer (RWS) személyre szabott megoldásai az új DFB-kampuszon

A Német Labdarúgó Szövetség egyesület (DFB) új otthonra lelt: a Frankfurt am Main városában létesített DFB-kampusz edző- és konferencia-központként, valamint irodaházként szolgál. Egyértelmű, hogy a biztonság főszerepet kapott. A füst- és hőelvezető rendszerre, valamint a menekülési és mentési útvonalrendszerre (RWS) adott személyre szabott megoldásaink kielégítik a szigorú követelményeket – és természetesen a hatályos építéshatósági előírásokat. 

Megelőző tűzvédelem és füst- és hőelvezető rendszer a DFB-kampuszon

A megelőző tűzvédelemnek meg kell akadályoznia a tűz keletkezését, és gyulladás esetén lassítania kell a tűz terjedését, valamint meg kell védenie az embereket, épületeket és anyagi értékeket. A jogszabály előírja füst- és hőelvezető rendszerek (RWA) meglétét a tűz esetén keletkező füst és égéstermékek az épületekből a kültérbe történő lehető leggyorsabb elvezetése érdekében. Ezt többek közt a tartományi építésügyi rendeletek, valamint a DIN 18232-2 számú „Füst- és hőmentesítés – 2. rész: Természetes füstelvezető berendezések (NRA); Méretezés, követelmények és beépítés” valamint a DIN EN 12101 számú „Füst- és hőmentesítés” szabványok szabályozzák. 

A FÜST- ÉS HŐELVEZETŐ RENDSZEREKKEL KAPCSOLATOS TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

A kifejezetten a DFB futballcsarnokra szabott füst- és hőelvezető rendszer megoldása

A DFB futballcsarnoka a játéktérre vetülő árnyjátékkal és kilátással a födémszerkezetre.

A futballcsarnokban a füst- és hőelvezető rendszerek a termikus felhajtóerőt használják ki. © Getty Images

A DFB futballcsarnokban a füst- és hőelvezető rendszerek a homlokzat felső részén kialakított nyílások révén keletkező termikus felhajtóerőt használják ki a gyors füstelvezetés és a célzott hőelvezetés biztosítása érdekében. A hatalmas helyiségtérfogat miatt itt nagy utánáramlási nyílásra volt szükség.A DFB futballcsarnok 18 méter magasságban elhelyezkedő 22 darab RWA friss levegő bevezető nyílása különleges kihívást jelentett. Ezen kívül a füst- és hőelvezető rendszer egyenként mintegy 5m² felületű szellőztető elemeinek tűz esetén – még fennálló szélterhelésnél – is biztonságosan kell nyitniuk és csukniuk. Erre a problémára egy személyre szabott füst- és hőelvezető rendszer jelentette a megoldást: az E 3000 Syncro nagy igénybevételre tervezett csavarorsós motorjaink különösen alkalmasak nehéz homlokzati és tetőablak-felületeken történő használatra, mivel igen jelentős húzó- és nyomóerővel rendelkeznek. Ezen kívül a szerkezetet a kifejezetten a DFB futballcsarnokhoz legyártott konzolok támasztják alá. Tolóelemenként két darab E 3000 Syncro típusú csavarorsós motor gondoskodik a RWA friss levegő bevezető nyílás biztonságos, a DIN 1055-4 szabvány szerinti szélterheléseknek megfelelő nyitásáról és csukásáról. 

A 22 tolóelemnél elhelyezett E 3000 Syncro motorok összességében jelentős mennyiségű – tolóelemenként 10 A – áramot vesznek fel. Ezt a teljesítményt 4 darab, hálózatba kötött, MBZ 300 típusú, 72 Ah teljesítményű szünetmentes áramú vezérlőközpont biztosítja.

Az E 3000 csavarorsós motorok előnyei:

 • Strapabíró és korrózióálló csavarorsós motor beépített véghelyzeti csillapítással
 • Kifejezetten alkalmas nagyon nehéz tetőtéri ablakokhoz
 • természetes módon működő füst- és hőelvezető berendezés (NRWG), amely az EN 12101-2 szabvány szerint került bevizsgálásra
 • ideális füst- és hőelvezető rendszerekhez (RWA), valamint levegőelvezető rendszerben és természetes szellőztetéshez történő használatra
 • változatos szerelési opciók a fő- és mellékzáróélekre a széleskörű konzolválasztékkal történő sokoldalú szerelésért
 • Az elegáns alumínium burkolatok optimálisan illeszkednek az épület dizájnjába.
A Powerturn a GC 342 lézerszkennerrel biztonságot és kényelmet nyújt a bejárati területen.

A Powerturn a GC 342 lézerszkennerrel biztonságot és kényelmet nyújt a bejárati területen. © Getty Images

A DFB-kampusz homlokzatát a törökországi Pimeks Metallbau német leányvállalata építette. Ehhez a projekt teljes folyamata során rendszeres időközönként az ankarai központ műszaki támogató munkatársaival történő online egyeztetésre volt szükség. Részünkről a GEZE ügyintézője a tervezéstől a kivitelezésig folyamatosan a helyszínen rendelkezésre állt, ami jelentősen hozzájárult a kivitelezés ütemtervének betartásához és megvalósítási biztonságához.

E 3000 CSAVARORSÓS MOTOR BŐVEBBEN

A DFB-kampusz esetében a GEZE megmutatta, mire képes. Ez nem csak az ajtó- és biztonságtechnikára vonatkozik, hanem a tervezéstől a kivitelezésig mindent magába foglaló, a helyszínen rendelkezésre álló ügyintéző által biztosított megbízható projektvezetésre is.

Marcus Pfeifer, a frankfurti Groß & Partner Grundstücksentwicklungsgesellschaft mbH műszaki vezetője és tulajdonostársa. A cég fővállalkozóként valósította meg ezt a kiemelkedő projektet a DFB számára.
Pillantás a DFB-központban a sajtókonferenciákhoz kialakított terekbe, a háttérben vészkijárattal.

A TZ 320 ajtóközpont falsík alatti szerelése egységesen illeszkedik a térkialakításba. © Getty Images

Menekülési és mentési útrendszer (RWS) a kültéri ajtóknál

A nagy épületegyütteseknél – így a DFB-kampusznál is – a menekülési és mentési útvonalak azért fontosak, mert vészhelyzetben biztosítják a gyors bejutást a mentést végző szervezetek számára, és lehetővé teszik a biztonságos kiürítést. A menekülési és mentési útrendszerekhez alkalmas TZ 320 ajtóközpontjaink biztosítják a DFB-kampusz mellékkijáratait illetéktelen bejutás ellen, és vészhelyzetben garantálják az ajtók vészkioldását. A belépésre jogosultak bejutását egy beléptető rendszer rövid idejű engedélyezése biztosítja. 
Ezen túl biztosítottuk a menekülési és mentési útrendszer termináljainak digitális hálózatba kötési megoldását, amely egy központi kezelőfelület és vezérlés segítségével jöhetett létre.

Termékek és megoldások

A TZ 320 ajtóközpontok további előnyei:

 • Megfelelnek a mentési útvonalon elhelyezett ajtók elektromos reteszelőrendszeréről szóló irányelveknek (EltVTR), valamint az EN 13637 számú (Menekülési útvonalon elhelyezett ajtók elektromos vezérlésű menekülőajtó rendszerei) európai szabványnak.
 • Lehetővé teszik a "reteszelt", "állandóan kioldva", valamint a "rövid idejű reteszoldás" üzemmódokat
 • programozható relékimenet
 • integrált LED-es kijelzők riasztáshoz, reteszeléshez és ajtóállapothoz
 • integrált heti programkapcsoló és zsilipfunkció